De nieuwe Arc Vecto van Jaguar is om te bespringen

November 26, 2018

De EICMA heeft weer een prachtige show opgezet voor alle motormuizen! Ook zijn er weer bijzondere toch mooie tweewielers gepresenteerd voor het nieuwe jaar. Van de spectaculaire Ducati Panigale V4R tot de nostalgische Triumph Bonneville Ace. Maar die zijn allemaal nog voorzien van een (relatief) hoogtoerige verbrandingsmotor. Elektrificatie staat nog in de kinderschoenen in de motorbranche, maar maakt ook daar een vogelvlucht. Veel ogen zijn dan ook gericht op deze Arc Vector, een ultravette caféracer die met hulp van Jaguar Land Rover tot stand is gekomen.

Jaguar Land Rover heeft zoals de meeste grote automerken een fonds dat investeert in veelbelovende projecten. Technologie en mobiliteit zijn doorgaans de focus van zo'n initiatief. Het is een handig middel voor automerken om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, alsmede een voet binnen hebben bij bedrijven die wel eens iets interessants aan te bieden zouden kunnen hebben. Bij Jaguar gebeurt dat via InMotion Investment. En het schreef net een dikke cheque aan het eveneens Britse Arc, een nieuwbakken fabrikant van elektrische motorfietsen.

 


Vector


De appel valt niet al te ver van de boom. Arc wordt namelijk geleid door Mark Truman. En die had voorheen een toppositie bij – jawel – Jaguar. Maar het is niet dat Arc nog niets gepresteerd heeft. Het versgebakken motormerk heeft immers deze Vector klaargezet. Een elektrische motorfiets naar het puristische ontwerp van de vroeger en momenteel weer zeer populaire caféracer. Ook de prestaties liggen er niet om, ook al gaat het om elektrische aandrijving.

 


Een vermogen in pk of kiloWatt – nogal een dingetje voor de meeste motorliefhebbers – wordt niet opgegeven, maar een sprintcijfer is er wel. De Arc Vector kan in 3,1 seconden de 100 km/h bereiken. Voor een moderne motorfiets met sportieve aspiraties niet wereldschokkend, evenals de top van 193 km/h – de in de intro genoemde 'Duc' doet dit kunstje ruim binnen de drie tellen en heeft bij 275 km/h nog een versnelling over. Traag is Vector allerminst. 

 


Vooruitstrevend 


Arc gaat bovendien vooral voor gaaf en exclusiviteit. Zo zijn er allerlei technologische snufjes ingebouwd. De Vector doet het bijvoorbeeld niet met conventionele instrumenten, maar met een helm waarin een head-up-display is verwerkt. Ook is zowat alles wat je ziet aan de Vector opgetrokken uit koolstofvezel. Een monocoque zit rond de accu, maar het kostbare materiaal wordt ook gebruikt voor de voorvork en de achterste ophangingsarm. De dempers van Ohlins en remmen van Brembo zijn dan weer vrij conventioneel. 

 


Ook knap is het gewicht. Dat is immers, nog meer dan bij auto's, een cruciale eigenschap. Zo'n motor moet immers door iemand overeind gehouden worden. De Vector blijft steken op 220 kilogram, wat vergelijkbaar is met vergelijkbare motorfietsen voorzien van een verbrandingsmotor.

Normaliter zijn e-bikes van hetzelfde kaliber zo'n 60 tot 70 kilogram zwaarder. 

 


En nu?


De Vector is vooralsnog een prototype, maar daar wil Arc het natuurlijk niet bij laten nu het Jaguar een financieel duwtje in de rug geeft. Het plan is om er 399 te bouwen. Elk tegen een prijskaartje van – hou je vast – ruim een ton. Tja… ook in de motorbranche wordt vooruitstrevende technologie hoog ingezet.

 

 

 

24Cars is op zoek naar de nieuwe autojournalist van Nederland!
Ga naar de actiepagina en zie hoe jij met jouw schrijftalent kans maakt op geweldige prijzen!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

24Cars Event! 21 september!

July 17, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle