Meer ongelukken tijdens de overgang naar wintertijd

October 29, 2018

Afgelopen weekend was het weer tijd om de klok bij te stellen. Nederland is weer overgegaan van de zomer- naar wintertijd. Iets dat op de weg resulteert in meer ongelukken, volgens pechhulpaanbieder Route Mobiel.

 

Route Mobiel wil verkeersdeelnemers attenderen op het verhoogde risico op aanrijdingen na de ingang van de wintertijd. Duisternis en vermoeidheid zijn namelijk de oorzaak van extra schades in de desbetreffende periode. De pechhulpdienst ziet in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 tot 15% meer aanrijdingen. 

 


Sneller donker


Afgelopen weekend moest de klok een uur worden teruggezet in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober. Hierdoor is het 's morgens eerder licht en 's avonds sneller donker. Met name dat laatste zorgt voor meer problemen op de weg onder automobilisten.

Chris Trip van Route Mobiel: 'Wij zien al jaren een piek van ongevallen en schademeldingen vlak na de ingang van de wintertijd. Waarschijnlijk zal dat ook volgende week weer het geval zijn.' 

 


Van de leg


'Naast dat automobilisten verrast worden door de duisternis, zijn er ook weggebruikers die door de tijdsomschakeling kampen met een verstoord bioritme en daardoor vermoeider achter het stuur zitten dan normaal. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid de weg op te gaan.

Zorg onder meer dat de verlichting van je auto in orde is, de ramen goed schoon zijn, je goed uitgeslapen bent en dat je wat te eten bij je hebt om vermoeidheid te bestrijden. Neem bijvoorbeeld een banaan of een energiereep mee in je auto!', aldus Trip. 'Daarbij, niet alleen automobilisten, maar meerdere verkeersdeelnemers ondervinden hinder van de vroeger invallende duisternis. Dus blijf ook als fietsers of voetgangers extra alert de komende dagen.' 

 

Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!
Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

24Cars Event! 21 september!

July 17, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle