Nederland gaat massaal voor de automaat

September 27, 2018

Uit cijfers van BOVAG en RAI vereniging blijkt dat de automatische versnellingsbak het wint als het gaat om de populariteit in Nederland. Een derde van de verkochte auto’s beschikt inmiddels over een automatische versnellingsbak.

 Het aandeel van nieuwe personenauto’s met een automatische versnellingsbak bedroeg vorig jaar 34,3 procent, oftewel 142.267 voertuigen. Dat percentage is een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen 17,3 procent van de nieuwe auto’s met ‘automaat’ werd verkocht.

 

Momenteel zijn ruim 1,8 miljoen personenauto’s in Nederland uitgerust met een automatische versnellingsbak (dan wel CVT: continu variabele transmissie) en dat is 21,2 procent van het totale wagenpark van 8.595.000. Twaalf jaar geleden was dat de helft minder, met circa 936.000 automaten op een totaal van 7.256.000 personenauto’s. Het aandeel van handgeschakelde auto’s in de verkoop van nieuwe voertuigen daalde tussen 2008 en 2016 van 82,1 naar 65,1 procent.

 

Vergrijzing

De toename van auto’s met automaat valt te verklaren door de populariteit van elektrische en hybride auto’s die standaard met automatische versnellingsbak zijn uitgerust, een vergrijzende bevolking (35,2 procent van alle auto’s is momenteel in eigendom van 55-plussers) en toegenomen efficiëntie van automaten boven handgeschakelde bakken. Veel fabrikanten bieden op diverse modellen tegenwoordig standaard een automaat, aangezien deze in verbruikstesten zuiniger (en dus goedkoper) blijkt dan een handgeschakelde versie. Ook het fileprobleem in Nederland leidt ertoe dat  steeds meer autokopers voor een automatische bak kiezen, vanwege het comfort.

 

Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!

Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

24Cars Event! 21 september!

July 17, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle