Donororganen tekort door wereldwijd succes zelf-rijdende auto

September 14, 2018

Door de toename van autonome auto’s en het mogelijke wereldwijde succes hiervan, dreigt er een tekort te komen aan donororganen. Dit is een van de gevolgen door de revolutionaire technologie, volgens het onderzoek van een Brits bedrijf. Zij brachten de voor- en nadelen van zelf-rijdende auto’s in kaart.

Select Car Leasing heeft een lijst samengesteld met mogelijke gevolgen voor de samenleving, wanneer wereldwijd de auto zonder bestuurder wordt omarmd. Een van de zorgwekkendste nadelen is het gebrek aan donororganen. Van alle menselijke orgaantransplantaties in de VS is volgens de firma een vijfde afkomstig van verkeersongevallen, die in theorie aanzienlijk zouden verminderen wanneer autonome auto's zonder ongevallen door het verkeer bewegen. Sterker nog, autofabrikanten als Volvo en Toyota gaan er van uit dat het aantal verkeersslachtoffers over een paar jaar tot nul gereduceerd zal zijn. Want, zo stellen zij, de meeste ongevallen worden veroorzaakt door de mens achter het stuur.

 

 

Alcoholgebruik

 

Een andere onheilspellend toekomstbeeld is dat het alcoholgebruik zal stijgen wanneer het risico van rijden onder invloed tot het verleden behoort. Verder zouden alleen al miljoenen mensen hun baan als koerier verliezen. Die hele bedrijfstak zou weggevaagd kunnen worden wanneer autonome robotauto's hun plek innemen.

 

Auto-hacking zou ook toenemen doordat kwaadwillenden relatief eenvoudig op afstand controle kunnen krijgen over de voertuigen. En zelf-rijdende auto's kunnen zelfs het einde betekenen van populaire ochtendshows op de radio doordat veel meer mensen de trip naar hun werk doorbrengen met het kijken naar televisieschermen of het werken op hun laptops.

 

 

Menselijk leed

 

Het is echter niet allemaal onheil, omdat er alleen al in Groot-Brittannië  560 miljoen euro per jaar bespaard wordt op de gezondheidszorg doordat autonome voertuigen 90 procent van de verkeersongevallen voorkomen. Dat zou volgens sommige scenario's al in 2030 het geval kunnen zijn. En van nog grotere waarde voor de samenleving is natuurlijk de besparing van menselijk leed, als gevolg van minder verkeersongevallen. 

 

 

Tijd doorbrengen met het zoeken naar een parkeerplaats behoort eveneens  tot het verleden, doordat auto's je ergens afzetten en vervolgens zelfstandig parkeren of naar huis rijden. Ook is de kans groot dat zelfs de kleinste kinderen in de toekomst zelfstandig in een autonome auto kunnen 'rijden' en dat het behalen van een rijbewijs voorgoed overbodig wordt.


Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!
Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

24Cars Event! 21 september!

July 17, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle