Nieuwe modellen van Hyundai en Mitsubishi zijn clones

July 18, 2018

Een kleine maand terug leek de Mitsubishi Space Wagon een clone van de koreaanse Hyundai dit keer gaat het om de vormgeving van de Mitsubishi Precis die regelrecht uit een Koreaanse ontwerpstudio lijkt te zijn gerold.

 Alle begin is moeilijk, en dus zochten zowel Hyundai als Kia in hun beginjaren hulp bij Japanse autobouwers met meer ervaring. Kia klopte bij Mazda aan, wat behalve een reeks motoren resulteerde in een tot Pride omgetoverde Mazda 121. Hyundai zocht lang voor de gedeeltelijke overname van Kia z'n heil bij Mitsubishi. Dat resulteerde in een hele reeks vroege Koreaanse modellen met Mitsubishi-aandrijflijn, maar ook in een model als de op de Pajero gebaseerde Galloper en de eerdergenoemde Santamo.

 Een andere externe partij bij wie Hyundai graag z'n heil zocht, was het Italiaanse designhuis Giugiaro. De allereerste Hyundai, de achterwielaangedreven Pony uit 1975, werd door ItalDesign getekend en ook de tweede Pony, een voorwielaandrijver die in 1985 z'n opwachting maakte, was eveneens van de hand van de Italianen. In de Verenigde Staten was die auto niet alleen als Hyundai Excel, maar ook als Mitsubishi Precis beschikbaar. Net als bij de Hyundai Santamo bleven de verschillen beperkt tot de logo's, waardoor het op de zeldzame foto's van dit model goed zoeken is naar Mitsubishi-kenmerken. De Precis was er alleen als hatchback en bleef ook na de uitgebreide facelift van de Pony/Excel beschikbaar. Onder de kap lag in alle gevallen een 1.5 die aanvankelijk zo'n 70 pk leverde, en bij de updateronde naar dik 80 pk uitgroeide. In alle gevallen was de compacte Koreaan nog een echte prijspakker en dat gold zeker in de VS, waar compacte hatchbacks al snel in het budget-hoekje worden geduwd. Op internet wordt gewag gemaakt van een bedroevende bouwkwaliteit en een nogal onbetrouwbaar karakter, maar door z'n gunstige prijs en lage gebruikskosten kon Hyundai toch spreken van een succesvolle introductie op de Amerikaanse markt. Of dat zonder de Precis anders was geweest, valt echter te betwijfelen…

 

Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!
Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

24Cars Event! 21 september!

July 17, 2019

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle