Rallywagens op straat


Als je het mij vraagt zijn de opgevoerde hatchbacks van nu gewoon rallywagens voor op het asfalt. Dat die fantasie werkelijkheid is geworden laat menig autoliefhebber van oor tot oor grijnzen, hieronder zie je in het kort zonder al teveel details waarom. We hebben het natuurlijk over de recente GTI's van Volkswagen, de S3 van Audi, de Focus ST van Ford, de Cupra R van Seat en de Megane RS van Renault welke voorkeur je ook hebt deze modellen zijn stuk voor stuk een plezier om in te rijden. Ja, je leest het goed, ook "normaal" rijden is plezierig in deze auto's want het zijn van binnen gewoon normale hatchbacks met dezelfde ruimte als de normale versies dus het maakt niet uit als je gezin bijvoorbeeld ook kinderen telt! En dat maakt deze modellen nou zo ongelofelijk populair je ziet een hatchback die elke dag rijdbaar is voor dagelijks gebruik... Maar daar gaan we verder niet op in want deze beesten zijn gemaakt om het rechter pedaal in te trappen, de duw in je rug te voelen en het sportieve geluid door de straten te laten galmen! Dit zijn zonder twijfel de leukste middenklassers en dat zal nog wel even aanhouden want we kunnen er geen genoeg van krijgen je ziet en hoort ze overal maar tegelijk zijn het toch wel weer liefhebbers auto's die niet op elke straathoek staan geparkeerd. We kijken terug waar dit rally-achtige fenomeen begon en waar de klapperende uitlaten een normaal straatbeeld werden. Rond het jaar 2009 begon de klapperende uitlaat revolutie zijn opwachting te maken en waren al deze modellen op de markt maar dan is de vraag: "welk model klappert het lekkerst?" Die vraag is moeilijker te beantwoorden dan je denkt want deze auto's staan dicht bij elkaar, het gaat makkelijker als je deze auto's in groepen verdeeld; Volkswagen, Seat en Audi aan de ene kant tegenover Renault en Ford aan de andere kant. Daarna is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het grootste (en meest voor de hand liggende) dilemma rond 2009/2012 was kiezen tussen de Golf GTI of de Audi S3 alhoewel de Seat Leon Cupra ook akelig dicht bij deze 2 iconen zat wat populariteit betreft. Als we het over de pk's hebben staat Audi bovenaan met 272 pk voor de S3 van die tijd, voor de Golf is dat 211 pk en voor de Cupra 240 pk. De Renault RS kreeg verrassend genoeg 250 pk en de Leon ST 225 pk, hieraan kun je zien dat de populariteit niet altijd te danken is aan de kracht van de motoren. Maar nu...de nieuwe modellen, Audi staat voor mij gelijk op nummer 1 met de S3 kwa vermogen, design alles! Er zitten nu standaard 4 uitlaten onder en dat maakt m gelijk zeer opvallend en agressief. Dat is geen schijn want met een vermogen van 310 pk mag die er best wat agressief uitzien ook een pluspunt is dat de S3 door 4 wielen word aangedreven dus geen last van slippende voorwielen wat bij de andere merken wel voorkomt. Dan de nummer 2 voor mij, de Golf GTI met nog steeds de uitlaatpijpen links en rechts wat m geen negativiteit oplevert. Het vermogen zit nu op de 250 pk, weer ruim onder de S3 maar de S3 moet eigenlijk vergeleken worden met de Golf R (300pk). De Leon Cupra komt dit keer met 300 pk en de Renault RS met 280 pk, het bijzondere is dat de Renault RS zijn plek in dit segment echt laat meetellen terwijl deze lijn van Renault maar 3 generaties oud is. Natuurlijk mogen de GTI's van Peugeot, de GTC van Opel en zelfs de Alfa Giulietta QV niet ontbreken maar in mijn ogen iets minder populair in Nederland. Conclusie: het is bijna allemaal even leuk maar Audi steekt er met kop en schouders bovenuit met de S3 mits je wat dieper in de buidel kan tasten want dit is ook meteen de duurste in deze klasse, mocht dit allemaal niet gek genoeg zijn dan kun je altijd verder kijken naar de Audi RS3, Mercedes A-45 AMG of de BMW M2 maar om verder te kijken moet je eerst kijken of je nog een slordige €90.000 hebt liggen.

Dit artikel is ingestuurd door: Saal

Ook meedoen aan onze winactie? Stuur hier jouw originele artikel in!

#WINACTIEautojournalist #mercedes #BMW #Rallywagens #Rally #autorally #GTI #Volkswagen #Audi #Cupra

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle