Dit is het kostenplaatje van een nieuwe Bugatti Veyron turboo


Een ruim 69 pagina’s tellende Application for Emissions Certification, moest Volkswagen indienen bij de Environmental Protection Agency om de Veyron een stratentoelating te geven. In het nogal saaie document zijn een paar zoetsappige info punten te vinden over de Veyron, met name voor wat betreft de (kosten van) onderdelen die iets met de emissions van doen hebben. Hieruit kunnen we een aantal geinige conclusies trekken.

Geen verrassing: als er iets kapot gaat aan zo’n ding ben je het bokkie. Resisteer dus de wens om er goedkoop eentje tweedehands op te pikken omdat ze flink afgeschreven zijn: de aankoopprijs is maar de helft van het verhaal. Moet je bijvoorbeeld een van de vier turbo’s vervangen ben je 6.400 Dollar kwijt aan het ding op zich. Maar daar komt dan nog arbeid bij, waar Bugatti 9.000 Dollar voor rekent per twee turbo’s. Kan je dus net zo goed meteen maar twee nieuwe blazers op dat ding laten schroeven. Luchtkoelertje stuk? 9.000 + 2.000 Dollar. Nokkanasverstellers? 700-800 + 21.000 Dollar (want de motor moet ‘open’). Nieuw computertje voor de bak? 9.000 + 1.500 Dollar. Tankje verwisselen? De arbeidskosten alleen doen al 42K.

Wat echter wel geinig is: sommige onderdelen zijn in vergelijking daarmee belachelijk goedkoop. Let wel, het gaat hier alleen om de onderdelen zelf, niet om de arbeidskosten. De reden hiervoor is simpel: net als een Audi is de Bugatti uiteindelijk gewoon een dure VW. De O2-sensoren komen bijvoorbeeld van de Passat W8 ($300) en de luchtmassameter is krek eender aan die van de Phaeton W12 en sommige Amerikaanse VW’s met de oude 2.5 liter vijfpitter onder de kap ($200). Er zitten zelfs onderdelen uit de Golf IV in de Veyron, zoals de nokkenassensoren (negen Amerikaanse pegels per stuk).

Valt het dan toch ergens wel mee? Nou nee. Ondanks dat de kale prijs van deze onderdelen op zich binnen de perken blijft, vraagt Bugatti de hoofdprijs om ze te vervangen. Zo kost het vervangen van alle vier de O2-sensoren ($1.200) je 15.000 Dollar aan arbeidskosten. Ook leuk: die goedkope nokkenassensoren hierboven kosten je per vier ($36) 7.200 Dollar om te laten installeren…

Snel kopen dus!

24Cars is op zoek naar de nieuwe autojournalist van Nederland!

Ga naar de actiepagina en zie hoe jij met jouw schrijftalent kans maakt op geweldige prijzen!

#Bugatti #BugattiChiron #BugattiVeyron #Veyron #Trump #kosten #kopen

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle