Kinderen zitten te vaak onveilig in de auto! Waar gaat het mis?


Maar liefst acht op de tien kinderen zitten niet veilig in de auto, blijkt uit onderzoek dat VeiligheidNL vandaag publiceerde. Vaak zijn de stoeltjes niet goed geïnstalleerd of zijn de gordels niet strak genoeg aangetrokken.

Wij belden Saskia Kloet, programmamanager opgroeien van VeiligheidNL om te vragen waarom het zo vaak misgaat en hoe het wél moet.

WELK ONDERZOEK HEBBEN JULLIE PRECIES GEDAAN?

Saskia: “We hebben de veiligheid van kinderen in auto’s onderzocht. Hiervoor hebben we 470 kinderen van nul tot acht jaar geobserveerd terwijl ze in de auto zaten. Bijna alle ouders dachten dat zij hun kinderen goed vastmaakten, maar dit bleek acht van de tien keer niet het geval.”

WAT GAAT ER MIS?

“De meest voorkomende fout is dat kinderen niet goed worden vastgemaakt in de stoel. Bijvoorbeeld dat de gordels gedraaid zitten of niet strak genoeg zijn aangetrokken. In ons onderzoek bleek dit bij zestig procent het geval. Hoe meer speling tussen de gordel en het kind, hoe meer kracht er bij een botsing op het hoofd en de nek komt. Dit vergroot de kans op hoofd- en orgaanletsel. Als de gordels wél goed vast zitten en je krijgt een botsing, dan is de klap op het kind veel minder.”

HOE KAN HET DAT DIT ZO VAAK FOUT GAAT?

“Ik denk dat een combinatie van factoren is. Het is een stukje onwetendheid, ouders weten niet waar ze op moet letten en zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren. Of ouders hebben zich er één keer in verdiept en geloven het dan wel. Terwijl er de afgelopen jaren veel veranderd is qua regelgeving. Anderzijds speelt het kind natuurlijk ook een rol. Als een kind protesteert, bijvoorbeeld omdat de gordel zo strak zit, zijn ouders geneigd te denken van; laat maar, ik doe ze wat losser want het is maar een klein stukje.”

TIPS

Hieronder vind je enkele tips van VeiligheidNL om ervoor te zorgen dat kinderen bij jou altijd veilig in de auto zitten.

1. TREK DE GORDELS GOED AAN

Als vuistregel geldt dat er een centimeter of een vinger tussen de gordel en het lijf van het kind mag zitten.

2. WINTERJASSEN UIT

Ook deze maatregel is bedoeld om de speling tussen gordel en kind zo klein mogelijk te houden.

3. DRAAGBEUGEL OMHOOG

Babystoeltjes hebben vaak een draagbeugel, zorg dat deze tijdens de autorit omhoog staat. Dit heeft een veiligheidsfunctie.

4. BLIJF UP-TO-DATE

Zorg dat je op de hoogte van ontwikkelingen. De afgelopen jaren is er namelijk veel veranderd, qua regelgeving én techniek. Zo worden de meeste stoelen tegenwoordig niet meer met gordels, maar met klemhaken vastgemaakt en zijn kinderen tot 135 centimeter verplicht in een kinderstoel te zitten.

5. INSTRUEER OPA’S EN OMA’S

Acht op de tien kinderen wordt momenteel niet veilig vervoerd, maar wanneer het kind bij andere mensen dan de ouders in de auto zit is dit aantal zelfs nog hoger (negen van de tien). Zorg dus dat ook mensen in jouw omgeving weten hoe ze veilig met je kind op pad kunnen.

6. DOE HET MET AANDACHT

Neem de tijd om een kind in de auto te zetten en wen het jezelf aan de gordels te controleren: zitten ze goed vast? En zijn ze niet gedraaid? Het kost even wat tijd, maar het komt de veiligheid van je kind ten goede.

24Cars is op zoek naar de nieuwe autojournalist van Nederland! Ga naar de actiepagina en zie hoe jij met jouw schrijftalent kans maakt op geweldige prijzen!

#veiligheid #Kinderen #ongeluk #kinderstoeltje #112 #VeiligheidNL

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle