Het autodisplay van de toekomst


Auto’s beginnen langzaam technologieën over te nemen van andere devices, zo zijn fysieke knoppen in je auto binnenkort verleden tijd. Het Finse Canatu implementeert in samenwerking met Contintental een 3D touchscreen in een auto van de toekomst. Hiermee pakten zij de winst op de Automotive Brand Contest binnen de categorie ‘Concept Cars’.

Hoewel je ongetwijfeld nog nooit gehoord hebt van Canatu, zal dat in de toekomst wel anders zijn. Het bedrijf ontwikkelde in de categorie ‘concept cars’ het meest innovatieve product, genaamd 3D Touch Cockpit. Het idee is simpel: een drukgevoelig touch-display in de auto waarmee je alles kunt regelen. De uitvoering is daarentegen zo gemakkelijk nog niet.

Leuk en aardig, een high-tech scherm midden in je bolide, maar wat houdt een gemiddelde chauffeur tegen om zichzelf in de prak te rijden terwijl hij sensueel over de verschillende vormen en inhammen van het display wrijft? Nou, haptische feedback.

Nu, het begrip klinkt erg high-tech, maar is wederom een hele gewone functie op een gemiddelde smartphone. De gebruiker krijgt niet alleen audiovisuele que’s, maar kan ‘blind’ het display opereren doordat er met trillingen wordt aangegeven wanneer een actie bijvoorbeeld voldaan is. Verder zitten er fysieke geleiders op het scherm waardoor je vinger nooit op het ‘verkeerde pad’ terecht komt. Overigens maken Audi en Porsche ook al gebruik van deze techniek voor hun cockpit displays.

Maar wat kan de 3D Touch Cockpit precies? Nu, in de bovenstaande demonstratie is te zien hoe zo’n beetje alles van een normaal bedieningspaneel in de software verwerkt zit. Zo kun je muziek browsen (misschien zelfs met Spotify-connectie?), het volume regelen, de airco aanzetten, de temperatuur tweaken en is het tevens een scherm voor je navigatie.

Maar Canatu heeft nog meer te bieden. Naast een centraal display kan het bedrijf namelijk naar eigen zeggen ook zo’n beetje ieder oppervlak in een sensor veranderen. Zo kun je als bijrijder je stoel verzetten, de stoelverwarming regelen en je raam open en dicht maken met een high-tech paneeltje. Ja, heel tof, maar lang niet zo handig of vernieuwend vergeleken met een alles regelend, drukgevoelig, haptisch terugkoppelend display van de toekomst.

Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!

Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

#autodisplay #canatu #3d #toekomst

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle