Zelfrijdende auto’s op rijexamen bij het CBR


De komende jaren zal het aantal zelfrijdende auto’s flink toenemen door de snelle ontwikkelingen op dit gebied. Om de weg op te mogen zullen deze autonoom rijdende voertuigen eerst een rijexamen moeten afleggen voor zij de weg op mogen. Her voertuig ontvangt hiervoor een rijbewijs S, waarvoor de S staat voor software.

Het is de bedoeling dat het nieuwe rijbewijs eerst nationaal wordt opgezet, gevolgd door een internationaal toelatingsproces.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de dienst wegverkeer RDW en RobotTuner, een bureau in Wageningen dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie in de mobiliteit, werken samen aan het zogeheten 'Software Driving License Project'. Dinsdag presenteren ze de meest recente ontwikkelingen op dit gebied tijdens een congres op de Nationale Rijschooldag in Drunen.

Het CBR wil de digitale beoordelingsmethodiek in de toekomst niet alleen voor intelligente machines gaan hanteren, maar mogelijk ook voor menselijke bestuurders.

Volgens de partijen is voor het toekomstige praktijkexamen van de autonoom rijdende auto een nieuwe manier van beoordelen nodig. Die moet niet alleen zijn gebaseerd op de techniek in de wagen, maar ook op de software waarin data zijn verwerkt gebaseerd op menselijk gedrag in het verkeer.

Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou!

Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

#CBR #rijexamen #zelfrijdende

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle