Meest circulaire auto is gemaakt van vlas en suiker


Noah is de naam! Deze elektrisch-aangedreven auto is super licht omdat het ontwikkeld is van suiker en glasvezel. Het prototype is ontworpen door de studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. Noah's verbruik is gemiddeld 1 op 300.

Door het gebruik van suiker en vlasvezel zou dit 's werelds meest circulaire auto moeten zijn: een duur woord voor de maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen. De studenten van TU Eindhoven gingen met de gedachten in het achterhoofd dat het milieueffect van een auto niet alleen bepaald wordt door zijn verbruik aan de slag. Ook de productie en uiteindelijke recycling spelen mee in het effect dat de auto op het milieu heeft. In Noah, zoals de auto heet, is gebruik gemaakt van een bioplastic die kan worden gemaakt van suiker. Het chasis en interieur zijn van panelen gemaakt die bestaan uit dat bioplastic en vlasvezel. De carrosserie is gemaakt van vlasmatten die zijn ingespoten met een bijzonder hars. Naast de natuurlijke basis vergt het tot zes keer minder energie om de lichte materialen de produceren.

Licht zijn de materialen zeker: de elektrische stadsauto weegt zonder batterijen 360 kilo. De auto biedt plaats voor twee passagiers met bagage en haalt een topsnelheid van 110 km/h. Gemiddeld heeft Noah een bereik van 240 km, enkel in de stad komt hij 300 km ver. Aan het einde van de levensduur kunnen de meeste onderdelen vermalen worden en als grondstof dienen voor bijvoorbeeld bouwstenen. De niet-biologische onderdelen van de auto kunnen mee in de bestaande recyclingsketen. Vrijdag 6 juli presenteren de studenten de auto bij de Suikerunie in Dinteloord. Volgende week wordt het prototype aan het kritische oog van de RDW onderworpen om te worden toegelaten tot het wegverkeer. Dagelijks autonieuws, speciaal voor jou! Schrijf je hier in voor de 24Cars community.

#nieuweauto #toekomst #TechnischeUnivesiteit #energie

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle