'OLDTIMER MOET WEER BETAALBAAR WORDEN'


De vrijstellingsgrens voor wegenbelasting (mrb) is vanaf 1 januari 2014 verhoogd van 25 naar 40 jaar. Deze verhoging heeft een enorme impact gehad op de bezitters van klassieke auto’s en de samenstelling van de oldtimerpopulatie. Stichting Autobelangen concludeert aan de hand van een onderzoek dat de maatregelen het doel is voorbijgestreefd en pleit daarom voor aanpassing van de regels

Door de mrb-vrijstelling te verschuiven van 25 naar 40 jaar hebben veel oldtimerbezitters hun hobby moeten beëindigen, omdat het te kostbaar werd. Bovendien leverde de maatregel bij lange na niet de beoogde 153 miljoen euro op. In AutoWeek Classics 1/2017 publiceerden wij een uitgebreid onderzoek van Stichting Autobelangen om deze constateringen te onderbouwen. De stichting heeft nu een voorstel ingediend bij Pieter Omtzigt van het CDA om het huidige oldtimerbeleid aan te passen en vast te leggen in het toekomstige regeerakkoord.

Stichting Autobelangen stelt voor dat alle in Nederland geregistreerde personenauto's, bedrijfsauto's, motorfietsen, kampeervoertuigen, bussen en vrachtauto's van 30 jaar en ouder mrb gaan betalen. Voor motorfietsen geldt een tarief van 25 euro per jaar, voor auto's een bedrag van 100 euro. Voor personenauto's en bedrijfsauto's tot 3.500 kg op lpg en diesel wordt een toeslag van maximaal 400 euro per jaar gerekend tot deze auto's 40 jaar zijn. Een optie in dit voorstel is om auto's van 50 jaar of ouder volledig vrij te stellen van wegenbelasting. Vanaf deze leeftijd vervalt tevens de apk-plicht.

Lees meer op autoweek.nl

#vrijstelling #wegenbelasting #mrb #oldtimer #stichtingautobelangen #autoweek #CDA

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle