Gouden schets naar succes bestaat 70 jaar


Op 23 april 1947 schetste Ben Pon senior de eerste volkswagenbestelbus in zijn agenda. De handsondernemer afkomstig uit Amersfoort gebruikte de Kever-techniek om een bestelbus te ontwerpen. De basis van de Volkswagenbestelbussen is te danken aan deze gouden schets.

Het was een bijzonder voertuig dat Ben Pon senior precies zeventig jaar geleden, op 23 april 1947, in zijn agenda schetste. De Amersfoortse handelsondernemer en oprichter van de Nederlandse Volkswagen-importeur voorzag een praktische bestelbus op basis van Kever-techniek, met een sterk afgeronde carrosserie, de motor achterin en de cabine boven de vooras. Met de schets legde Ben Pon de basis voor de VW Transporter, waarvan er – inmiddels zes generaties verder – al ruim twaalf miljoen wereldwijd van werden verkocht.

Het succesverhaal van de VW Transporter – in Duitsland ook wel liefkozend ‘Bulli’ genoemd – begint op 23 april 1947. Tijdens een bezoek aan de Volkswagen-fabriek (om de import van de Volkswagen Kever te bespreken) viel het oog van Ben Pon (1904 – 1968) op de ‘Plattenwagen’, een simpel transportwagentje met Kever-techniek. Pon ziet gelijk verkoopkansen. Als zakenman wist hij dat er in Europa grote behoefte was aan dit type bedrijfswagen.

Lees meer op amklassiek

#Volkswagen #volkswagenbestelbus #1947 #BenPon #Kevertechniek #VW #Bulli #Plattenwagen #klassiek #ontwerp

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle