Gespot: De Citroën HY(1980)


Vandaag danken wij Bruno Vijverman met deze prachtige inzending! Want dankzij hem hebben wij nu beelden nu een origineel in Nederland geleverde Citroën HY! De Citroën HY, ook wel Type H of H Van genoemd, kennen we voornamelijk als het kenmerkende hoekige bestellertje van Citroën, dat op grote afstand al te herkennen is aan zijn ogenschijnlijk uit golfplaten opgetrokken koets. De ribbels die het karaktervolle busje droeg, dienden puur ter versteviging van de grote vlakken plaatwerk.

De HY werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen als goedkope bedrijfskracht waarmee diverse logistieke netwerken weer konden worden aangezwengeld. Zijn eenvoudige karakter betekende echter niet dat de HY ouderwets van opzet was. De Fransman beschikte in tegenstelling tot wat destijds gebruikelijk was over voorwielaandrijving. Het grote voordeel daarvan was in de laadruimte te merken: het ontbreken van een aandrijfas maakte een lage en vlakke laadvloer mogelijk. Ook had hij onafhankelijke wielophanging én een zelfdragende koets, net als grote broer Traction Avant. Lees meer op autoweek

#Citroën #CitroënHY #TypeH #H #golfplaten #HY #TractionAvant #Nederland

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle