Ode aan de Saab Cabriolet


Het merk Saab kent vele kanten. Naast een aantal uitglijers heeft het bedrijf ook geniale beslissingen gedaan. De Saab Cabrio is misschien wel het hoogte punt hier van.

Niet elke auto betekent overal ter wereld hetzelfde. Ik zal een korte toelichting geven. In sommige markten als de Duitse en Nederlandse is een Passat gewoon een modale middenklasser, terwijl het in de UK en Aziatische markten een soort semi-premium model is. Maar in de States is het weer een budget-aanbieding. Neem de Mercedes-Benz C-klasse. In Nederland is het een auto voor de succesvolle manager, in Duitsland familietransport voor de huisvader en in Amerika is een C-klasse een auto die je geeft aan je dochter op haar 18e verjaardag. Zo kunnen we nog even doorgaan, maar de rode draad is: niet elke auto heeft wereldwijd hetzelfde imago. Nu zijn er sommige auto’s die dat wel hebben, maar die zijn schaars. Een van die auto’s is de Saab Cabriolet.

De eerste generatie van de Saab 900 zal de geschiedenis ingaan als een van de meest eigenwijze D-segment auto’s aller tijden. Soms zie je bij bepaalde sportwagenfabrikanten dat ze extreem eigenwijs zijn, tegen beter weten in. Denk aan Porsche dat zescilinder boxers áchter de achteras plaatst. TVR dat van mening is om eigen motoren te moeten maken. Lamborghini dat een V12 achter de zitplaatsen monteert. Of Lotus dat lichtgewicht boven financiële winst plaatst. Het voordeel is dat zo’n methode raszuivere karakterauto’s oplevert waar er geen tweede van zijn. Dat geldt ook voor de Saab 900. De Saab 900 was de opvolger van de Saab 99 en werd geproduceerd van 1978 tot 1993. De Saab 900 was leverbaar als tweedeurs sedan, driedeurs hatchback, vierdeurs sedan en vijfdeurs liftback.

Lees meer op News Locker

#Saab #SaabCabriolet #Cabriolet #SaabCabrio #Passat #MercedesBenzCklasse #MercedesBenz #Mercedes #Cklasse #Saab900 #Porsche #Lamborghini #Lotus #Saab99 #1978 #1993 #sedan

0 views
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle